sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Lapinorvokki

Lapinorvokki


Halti 2011. Niinkuin valaistuksesta näkyy salaman räpsähdettyä, kyseinen kasvi löytyi vahingossa eräänä yöllä teltalta.. hmm.. helpotukselle hiipiessäni. Kamera reisitaskussa ja taas yksi kasvi kuvattuna.

Lapinorvokki on monivuotinen ruoho joka saattaa olla hyvin runsas Lapin lehdoissa, mutta jää siellä usein huomaamatta kookkaampien kasvien joukosta. Näkyvimmillään se on ylätuntureitten paljakan matalakasvuisilla niityillä ja lumimailla, joissa maanpinta saattaa parhaaseen lapinorvokin kukinta-aikaan olla sen keltaisten kukkien täplittämä laajoilla aloilla.

 Korkeus: 5–12 cm. Varsi lehdekäs, haaraton

Kukka: Teriö lievästi vastakohtainen, keltainen, n. 1 cm leveä; terälehtiä 5, alimmassa lyhyt, tylppä kannus. Verholehtiä 5.

Lehdet: Tyviruusukkeena ja varrella vastakkain, ruodillisia.

Useimmat luonnonvaraiset orvokkimme ovat sinikukkaisia ja kaiken kaikkiaan toistensa näköisiä. Lapinorvokki on toista maata: sen tunnistaa välittömästi jo keltaisen teriön ja pohjoisten kasvupaikkojensa perusteella. Lapinorvokki koristaa kosteikkoja yleisenä Inarin Lapin pohjoispuoliskolla ja Luoteis-Enontekiöllä lievästi mereisen ilmaston alueella. Sisämaalapin mantereisilla alueilla se on jokseenkin harvinainen, eteläisimmät kasvupaikat ovat Ivalojoella, Pallastuntureilla ja Saariselällä rehevillä jokivarsiniityillä ja lehtomaisissa rantakuusikoissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti