keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Poimulehti

POIMULEHTI

















Alchemilla-suku
Riksgränsen 08/2012
Kuvassa oletettavasti Tunturipoimulehti, varmuus tähän hankala sanoa. Päätelty kasvupaikan perusteella.

Poimulehti, jota luullaan usein yhdeksi lajiksi, jakautuu itse asiassa kymmeniin ns. pikkulajeihin. Kehitys on johtanut lukuisiin vähäisin, mutta pysyvin tuntomerkein toisistaan eroaviin linjoihin. Suvulleen kasvi on helppo tuntea, mutta pikkulajien erottaminen toisistaan vaatii paljon opettelua.
Poimulehtien tärkeimmät erot ovat lehtilavan muoto, laidan hampaiden lukumäärä, tiettyjen versonosien karvaisuus ja väri.

Poimulehtien komeat, piparkakkumaiset lehdet ovat hyvin koristeelliset, ja niitä on alkanut näkyä myös koristeistutuksissa. Lehtien tyvipuolen suppiloon kertyy usein kimaltelevia vesipisaroita sateen jälkeen. Pisaroita voi muodostua ilman sadettakin: varsinkin kostealla tai sumuisella säällä haihtumista ei tapahdu, jolloin osa kasvin maasta imemästä vedestä pisaroi ulos lehtihampaiden pienten vesirakojen kautta. Keskiajalla alkemistit arvelivat, että neste saattaisi olla kaivattu quinta essentia, viides elementti, itse elämänvoima, joka parantaisi sairauksia, soisi ikuisen nuoruuden ja muuttaisi kullan raudaksi. Poimulehtien tieteellinen nimi muistuttaa yhä alkemistien haaveista ja turhista ponnisteluista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti